את החדשות האלו כל אחד מכיר, לאחרונה אחוז המתגרשים בישראל עולה, המגמה הזו של העלייה באחוזי המתגרשים נמשכת כבר למעלה מחמש שנים.
על כן מתחיל להתעורר בקרב זוגות הרצון למסד את עניין הרכוש במסגרת הסכם ממון.
על ידיי ערכית הסכם ממון בכתב, על כמובן על ידיי עורך דין מומחה בתחום דיני המשפחה, תקטינו את הסיכוי לוויכוחים סביב הנושא הכלכלי בעתיד, למשל כאשר הליך הגירושין קורם עור וגידים.
מהות ההסכם:
הסכם ממון הינו הסכם אשר מסדיר את ענייני הרכוש בין הזוג טרם נישואיהם, כמובן ההסכם הינו חופשי ואת התוכן קובעים בני הזוג בלבד, על כן יכול בהחלט להיות מצב בו בני הזוג דנים בהיבטים הכלכליים של רכושם הנצבר הן טרם תקופת הנישואין והן במהלך.
תוקפו:
ההסכם נח על משכבו בשלום כל עוד ישנה מערכת יחסים תקינה, בעת משבר הגורם לפרידה ואף בסוף הדרך לפירוק התא המשפחתי אזי נכנס ההסכם לתוקף וחלוקת הרכוש תהיה במסגרת הכתוב.
מתי יש לערוך הסכם:
כאשר אחד מבני הזוג או שניהם מגיעים להחלטה למסד את הקשר, אך חוששים לרכושם הפרטי כל אחד אשר נצבר טרם ההיכרות, או אז כדאי ומומלץ לערוך הסכם ממון, שהרי אף אחד (בעל ממון כזה או אחר) אינו רוצה למצוא עצמו "מתחלק" ו/או מוותר על רכושו הפרטי אשר נצבר בעמל כפיו טרם הכיר את בן/בת הזוג.
מה אומר החוק:
חוק יחסי ממון אשר חל על כל הזוגות שנישאו לאחר שנת 74, קובע שרכושם של בני זוג, אשר נצבר במהלך החיים המשותפים, יתחלק שווה בשווה[1].
חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973
כיצד משתלב הסכם הממון עם החוק:
למעשה המדינה השאירה את עניין הסדר הממון בין בני הזוג בכך שניתן לערוך הסכם ממון המסדר את העניינים הכספיים בין בני הזוג כאמור לעיל. על כן ההסכם גובר על לשון החוק ובכך למעשה נותר הכוח בידיי בני הזוג.
הערה:
אם אין הסכם ממון אזי חלוקת הרכוש תהיה בהתאם לחוק.
אמיתי יהא ההסכם תקף:
על פי החוק[2] יש להבין כי הסכם ממון הינו הסכם משפטי לכל דבר, בחוק יש הסבר מפורט כיצד יש לערוך אותו, מתי יכנס לתוקף וכיו"ב. לצורך מתן תוקף משפטי יש לאשר את ההסכם בבית המשפט. מבלי אישור אזי כאשר המחלוקת תגיע למפתן דלתו של בית המשפט, יידון ההסכם כחוזה לפי חוק החוזים[3].
ההבדל:
באם המדובר בהסכם מאושר אזי ניתן לפנות להוצאה לפועל ובכך לחסוך זמן (בבית המשפט), אם לא אזי ידון בית המשפט בעניין ההסכם לפי עקרונות דיני החוזים.
לסיכום:
בעת אישור ההסכם בבית המשפט, השופט יעבור סעיף סעיף כדי לבחון האם בני הזוג מבינים על מה הם חתמו, מה קבעו, והאם היה רצון חופשי. על כן יש לעורך הסכם ממון רק עם עורך דין מומחה לתחום המשפחה, ובכך למעשה להימנע מבעיות פרשנות כאלו ואחרות.
[1] חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973
[2] פרק ראשון הסדר מוסכם, חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973
[3] חוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973