בכל תקופה במהלך חייו של העובד, מגיעות לו זכויות על פי חוק. הנה פירוט אודות הזכויות הללו ומה הן כוללות.

מהלך תקופת העבודה

מקבלת העבודה על ידי המעסיק ועד לסיום העבודה, ישנם חוקים רבים המפרטים את הזכויות והחובות שיש לכל עובד. בהתאם למשך תקופת העבודה, כך גם יושפעו הזכויות הסוציאליות של העובד – דמי הבראה המגיעים בכל שנה לעובד, פיצויים במקרה של פיטורים ועוד.

קבלה לעבודה

כל עובד זכאי להתייחסות שווה בקבלתו לעבודה. בנוסף, קובע חוק שוויון הזדמנויות בעבודה כי כל עובד מוגן מפני אפליה אסורה במקום העבודה.

שכר

בעזרת עורך דין לענייני עבודה ועל פי הסיכום בין העובד למעביד, ניתן להגיע להסכם תשלום השכר בעבור העבודה.

תנאי העבודה

לכל עובד מגיעות זכויות שונות הנוגעות למהלך היומיומי של עבודתם. בין השאר ניתן למנות כאן את הזכות להתפלל בעבודה, הפסקה, משמרות ועוד.

חישוב זכויות העובד עם עורך דין

ימי מחלה

לכל עובד מגיעים ימי מחלה עבור עצמו ועבור קרוביו – ילדים, הורים, בני/בנות זוג ועוד.

ימי חופשה

כל עובד זכאי לימי חופשה מהעבודה – חופשה שנתית, ימי חופשה לרגל אירועים שונים וכן ימי חופשה בחגי ישראל.

פנסיה

כל עובד מגיל 20 ועובד מגיל 21 זכאים להפרשות לפנסיה, המתחלקים בין המעסיק לבין העובד.

סיום יחסי עבודה

גם בסיום יחסי העבודה בין העובד למעביד מגיע לעובד זכויות מסוימות, כמו למשל מתן הודעה מראש, מכתב פיטורים במקרה של פיטורים, פדיון ימי חופשה אם יש וכן פיצויי פיטורים.

זכות ההתאגדות

באמנת היסוד של האומות המאוחדות נכתב: "כל אדם זכאי לאגד אגודות מקצועיות ולהצטרף לאגודות כדי להגן על ענייניו". זוהי זכות דמוקרטית יסודית ביותר במדינת ישראל. מטרתו של החוק היא לאפשר לכל עובד להגן על זכויותיו מול המעסיק – שכוחו, באופן טבעי, רב יותר. כך משפרים העובדים את תנאי עבודתם, את שכרם ודואגים להתקומם ולהתאגד במקרה שהם חשים כי נעשה להם עוול.

אבטלה

לאחר שעובד איבד את מקור פרנסתו, בין אם כתוצאה מפיטורים או התפטרות, הוא יכול לבדוק את זכאותו לדמי אבטלה, שיסייעו לו להתקיים כל זמן שהוא תר אחר עבודה חדשה. התהליך לקבלת דמי האבטלה עובר דרך הגשת תביעה לדמי אבטלה, התייצבות בלשכה וחיפוש אחר משרה אחרת – גם על ידי צוות לשכת התעסוקה.

תאונות עבודה

כל עובד שנפגע במהלך עבודתו וכתוצאה מכך אינו יכול לעבוד ומאבד את מקור פרנסתו – זכאי לתשלום דמי פגיעה, שיסייע לו להתמודד עם תקופת ההחלמה.

סוגי עובדים

ישנם ענפים ספציפיים בהם יש לעובדים זכויות מסוימות, במסגרת צווי הרחבה מסוימים. בין השאר, נוכל למצוא עובדי קבלן וכוח אדם, עובדי חברות ניקיון, שמירה ואבטחה, עובדי הוראה, עובדים שעתיים או יומיים, עובדים במשק בית, עובדים בענף המלצרות ועוד.

זכויות לפי אוכלוסיות

עבור אוכלוסיות מוחלשות או כאלה שזקוקות להגנה ייחודית, יש זכויות ספציפיות. כך למשל הזכויות הללו ניתנות להורים בעבודה, נשים עובדים, חיילים משוחררים, אנשים עם מוגבלויות, עובדים בגיל השלישי, בני נוער, עובדים זרים וכן נשים חרדיות.

מאמרים ומידע נוסף

קבלת מעמד לאחר שנדחה פעמים רבות

מדובר באדם אשר נמצא בארץ באופן בלתי חוקי (לסירוגין) מזה 20 שנה. הוא ניסה לקבל אשרה באמצעות אין ספור בקשות שנדחו פעם אחר פעם, בין היתר, בקשת פליטות, בקשה הומניטרית, ואף…

קבלת אזרחות ישראלית דרך נישואין

חישוב תשלום ימי חג

זכויות עובדת בהריון

בית דין רבני או בית המשפט לענייני משפחה - מה עדיף?

קבלת מעמד של הורה לחייל ישראלי, בקשה הומניטרית