אלימות במשפחה הפכה בשנים האחרונות לשכיחה יותר ויותר, בין אם זוהי אלימות המופנית כלפי האישה, אלימות נגד גברים, אלימות כנגד ילדים, אלימות בין אחים, אלימות נגד קשישים וכמובן אלימות בין בני זוג.

אם בשנים עברו, נהגו להצניע אלימות שהתחוללה במשפחה, הרי שכיום (בין היתר לאור המודעות שהולכת וגוברת בערוצי התקשורת השונים), יותר ויותר משפחות ויחידים, מעדיפים לחשוף ולהוציא לאור אלימות המתרחשת בתא המשפחתי. החברה, כמו גם משטרת ישראל ובתי המשפט, לא מגלים סבלנות כלפי אזרחים אלימים ועל פי רוב, נחת זרועם שהופנתה כלפי בני המשפחה, מובילה אותם לבלות זמן בין כותלי בתי המשפט ולעיתים אף מאחורי סורג ובריח.

להבדיל מעשורים קודמים, נשים, ילדים, גברים הורים ולמעשה כל מי שחווה אלימות, אינו חושש להפעיל כל סנקציה אפשרית, על מנת למגר תופעה זו וזאת בעיקר בשל התמיכה לה הוא זוכה מגופים מגוונים לרבות: התקשורת שהעלתה את התופעה לכותרות, משטרת ישראל שמעניקה הגנה מרבית ואף הרשתות החברתיות שמקנות רשת תמיכה ענפה לכל מי שחווה וחווה אלימות במשפחה.

יחס המשטרה כלפי אלימות הפך למוקפד יותר, כך שהנטייה הטבעית, היא לאכוף עבירה זו ולדאוג למצות את הדין עם בן המשפחה שבחר לנהוג באלימות. בדיוק כפי שמשטרת ישראל בוחרת לנהוג בחומרה אל מול אותם עברייני אלימות, כך גם יחס התקשורת חמור כלפי מקרי אלימות – ניתן למצוא תוכניות רבות המסקרות מקרי אלימות, דיווחים אודות מקרי קיצון של אלימות במשפחה, מתן מידע אודות התמודדות עם אלימות במשפחה וכיוצא בזאת.

טיפול ומניעה במקרים של אלימות במשפחה

השלב המקדים לטיפול במקרי אלימות, היא יצירת מודעות כמו גם פריסת תשתית שתאפשר מניעה מראש ומיגור התופעה. על פי רוב, הסברה ובעלי מקצוע שלוקחים חלק ומתערבים באופן חיובי בתא המשפחתי , הם אלו שמצליחים למנוע את תופעת האלימות ולעיתים אף להעניק טיפול בזמן אמת, ולחילופין רגע לפני שהמצב מחמיר ומגיע לשלב אל חזור.

גם עורכי הדין שבוחרים ללוות את לקוחותיהם שחוו אלימות במשפחה, נותנים גב למניעת האלימות ומיגור התופעה. חשוב להבין, כי ככל שהמלחמה כנגד אלימות במשפחה היא מוחצנת ומתוקשרת, כך התופעה הופכת לגלויה יותר וניתן למנוע אותה. רבים שהתביישו בעבר להביע במילים ולפנות לגורמים הרלוונטיים ולשתפם אודות אלימות במשפחה אותה הם חווים, מצליחים להביע במילים ואף במעשים את המצוקה בה הם נמצאים.

אין משום המשפט הבא להעביר חלילה ביקורת, אך לעיתים הצפת הבעיה ודיבור סביבה, היא שמונעת אסונות כבדים מנשוא ובין היתר אלימות שיצאה מכלל שליטה והגיעה לכדי מצב בו התבצע רצח במשפחה.

לסיכום – אלימות במשפחה היא תופעה שיש למגר מבעוד מועד. המודעות, היא המרכיב הראשון בטיפול ומניעת התופעה, ומשום הפתיחות שהולכת וגדלה בעידן הנוכחי, כך מצליחים גופים רבים להעניק טיפול נאות, במקרים של אלימות המתבצעת בתוך המשפחה.

ראה גם: עורך דין לענייני משפחה | בדיקת אבהות

אלימות במשפחה

מאמרים ומידע נוסף

קבלת מעמד לאחר שנדחה פעמים רבות

מדובר באדם אשר נמצא בארץ באופן בלתי חוקי (לסירוגין) מזה 20 שנה. הוא ניסה לקבל אשרה באמצעות אין ספור בקשות שנדחו פעם אחר פעם, בין היתר, בקשת פליטות, בקשה הומניטרית, ואף…

קבלת אזרחות ישראלית דרך נישואין

חישוב תשלום ימי חג

זכויות עובדת בהריון

בית דין רבני או בית המשפט לענייני משפחה - מה עדיף?

קבלת מעמד של הורה לחייל ישראלי, בקשה הומניטרית